In de wintermaanden vindt er 1 of meerdere malen een slipjacht op Landgoed Gulbergen plaats.

 

Maar wat is een slipjacht eigenlijk precies:

Een slipjacht is een drijfjacht waarbij de honden een geurspoor volgen.
Dit geurspoor wordt gemaakt door de sliptrekker die vooraf met slip een spoor (scent) trekt. Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof of mest wordt gesprenkeld.
De sliptrekker bootst zoveel mogelijk de gedragingen van een vos na. De honden gaan het spoor volgen en de ruiters volgen de honden weer. Doordat de sliptrekker lussen en haken legt, krijgen de honden een soort puzzels voorgeschoteld, die ze zelf moeten oplossen. De honden jagen dus feitelijk op 'niets'.

 

Een slipjacht bestaat uit verschillende zeer traditionele onderdelen:

Zo gaan de ruiters traditioneel gekleed in een chic jachttenue bestaande uit zwarte of tweekleurige rijlaarzen, witte rijbroek, rode of zwarte rijjas, rijhandschoenen, rijzweep en een ruitercap of hoge hoed.
Een slipjacht begint met de 'meet', de presentatie van de meute aan de jachtruiters en andere geïnteresseerden. Na de 'stirrup cup' (een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd) begint de slipjacht die meestal uit drie runs bestaat van circa zes kilometer lengte per run. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Aan het eind van iedere slipjacht is de 'kill', hier krijgt de meute een koeienpens als vervanging voor de 'prooi' waarop zij aan het jagen waren.

Wie doet wat Tijdens een slipjacht:

  • De Master is verantwoordelijk dat de meute gedisciplineerd is en goed jaagt.
  • De Huntsman is in dienst van de vereniging, en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute.
  • De Whippers-in helpen de Huntsman bij de training en tijdens de slipjacht.
  • De Master, Huntsman en Whippers-in vormen samen de equipage.
  • De Fieldmaster is op de dag van de slipjacht de gastheer namens de vereniging die de jacht organiseert en is tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld.
  • De Sonneurs zijn de jachthoornblazers die sommige slipjachten muzikaal opluisteren.

Contactgegevens

  Raiffeisenstraat 18, 5611 CH Eindhoven

040 2 594 594

Bel of mail ons

Ma - Vr 9:00 u - 16:30 u