Oorspronkelijk was het terrein van Landgoed Gulbergen van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM). Per trein werd hier mest en afval vanuit het westen van het land heengebracht om te worden gecomposteerd, waarna het kon worden ingezet bij het ontginnen van woeste gronden.

In 1979 werd de Regionale Afvalverwerkingsmaatschappij Zuidoost Brabant (RAZOB) opgericht, met als doel het verantwoord en gecontroleerd storten van afval op stortplaats Gulbergen. 

Op een oppervlakte van 49 ha was ruimte voor het storten van 10 miljoen ton afval. 
In het verzorgingsgebied wonen circa 700.000 mensen. Met de omliggende gemeenten zijn afspraken gemaakt en RAZOB verplichtte zich tot de realisatie van Landgoed Gulbergen, een duurzaam recreatief uitloopgebied. Met de overname door Essent op 4 juli 2003 is deze verplichting overgegaan naar Essent Milieu (per 1 januari 2010 Attero).

Voor het aanleggen en beheren van het landgoed heeft RAZOB indertijd de Beheermaatschappij Gulbergen BV (nu Gulbergen B.V.) opgericht. Gulbergen BV is 100% dochter van Attero.

Voor het realiseren van Landgoed Gulbergen is het merendeel van de terreinen intussen verworven en het landgoed is nu circa 325 ha groot. Sinds 1990 is een deel van het gebied in gebruik door Golf de Gulbergen. Ook zijn het Dierenrijk en een evenemententerrein op het landgoed gevestigd.

Verder is er een mountainbikeroute door en over het terrein aangelegd. Deze omvat de beklimming van wat het “Dak van Brabant” wordt genoemd. De top van de stort bevindt zich op 60 meter boven NAP (40 meter boven het maaiveld) en biedt een verrassend uitzicht op de Eindhovense skyline. Bij helder weer kan men zelfs het provinciehuis van Noord-Brabant en de steenbergen van het Kempens steenkoolbekken zien liggen.