Uilenkasten geplaatst op Landgoed Gulbergen.

Steenuiltjes en kerkuilen zijn steeds zeldzamer geworden op ons platteland. Mede omdat de natuurlijke broedgelegenheden schaarser zijn geworden. Te denken valt aan oude vervallen schuurtjes en holtes in oude bomen. De UilenWerkGroep Geldrop  Mierlo  Tongelre plaatst daarom nestkasten om de steenuil en de kerkuil alternatieve broedplaatsen te bieden. De nestkasten worden geleverd door het Brabants Landschap.

IMG 20190325 WA0001

Landgoed Gulbergen en de omgeving zijn geschikt voor de uilen. De uilen leven van muizen, grote insecten, regenwormen en kevers. Die vind je vooral in onkruidvrije overhoekjes of in de uitwerpselen van vee.

Op 13 maart zijn op Landgoed Gulbergen twee steenuilenkasten en een kerkuilenkast geplaatst. Voor de kerkuil hebben we een kast geplaatst in het leegstaande materialengebouwtje. De steenuilenkast is opgehangen in een grote eikenboom. Het is nu afwachten of de uilen de kasten goed genoeg vinden en overgaan tot broeden.

bewerkte foto 20190313 124825

De steenuil meet 22 cm en laat zich van maart tot juni horen middels een schelle roep welke hij telkens herhaalt. Dit laat hij vooral in de schemering en ook `s nachts horen. De steenuil is `s avonds vaak als bruingrijze en breedkoppige vogel op een verhoogde post te zien.

De kerkuil meet 38 cm en is `s nachts actief. Geluid geen oe-klank maar een zachte, stijgende en piepende roep en een gil. Broedt vaak tweemaal per jaar in de periode maart – september.

In de maanden mei / juni gaat de werkgroep de nestkasten controleren op broedsels en het aantal jonge uilen tellen. De resultaten worden doorgegeven aan het Brabants Landschap en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Zij hebben het uilenbestand in beeld.

IMG 20190321 WA0001

UilenWerkGroep Geldrop  Mierlo  Tongelre

 

Alle nieuwsberichten

  • Gulbergen Trail 2019

    Gulbergen Trail 2019 Met een nieuwe naam en een nieuw parcours ging op zondag 10 maart de Gulbergen Trail van Lees verder
  • Boomfeest- dag 2019

    Woensdag 13 maart 2019 was uitgeroepen tot Nationale Boomfeestdag. Landgoed Gulbergen wil klimaatbewust zijn en aan CO2 reductie doen. Bomen Lees verder
  • Uilenkasten geplaatst op Landgoed Gulbergen

    Uilenkasten geplaatst op Landgoed Gulbergen. Steenuiltjes en kerkuilen zijn steeds zeldzamer geworden op ons platteland. Mede omdat de natuurlijke broedgelegenheden Lees verder
  • 1