Terugblik op kunstroute Afval=Landschap.

Op zondag 7 juli kwam er een einde aan de kunstroute Afval = Landschap, een schitterend samenwerkingsproject van Landgoed Gulbergen, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Kunstloc Brabant.

Tien enthousiaste studenten van de Fontys Academy of Art, Communication and Design (ArtCoDE) hebben vanaf 7 mei in 6 weken tijd een kunstwerk gerealiseerd, welke vanaf 13 juni voor bezoekers gratis te bewonderen was op het “dak van Brabant” in Landgoed Gulbergen. De studenten hadden als opdracht om een kunstwerk te realiseren uit afval, de oorsprong van dit gebied.

DSC03264

Omdat dit om een schoolproject ging, zijn de werkstukken beoordeeld door kunstdocenten en deze beoordelingen tellen mee voor het eindcijfer van de student. Er werd tevens jury aangesteld om de kunstwerken te beoordelen. De jury bestond uit 5 personen die affiniteit met Landgoed Gulbergen hebben, maar geen echte kunstkenners zijn. Vooraf werden er een aantal criteria opgesteld waar naar gekeken werd zoals, past het kunstwerk in de regio, is afval op inventieve wijze toegepast en of het kunstwerk een bijzondere relatie met berg/landschap aangaat. Voor de jury was ook de motivatie van de studenten erg belangrijk.

Tijdens de opening van de kunstroute op 13 juni, werd bekend gemaakt wie er volgens de jury gewonnen had. De jury vond unaniem het kunstwerk , Hoe kijk jij naar afval, van Esmee van Dinteren de winnaar.

Op 14 juni werd de kunstroute opengesteld voor publiek. Heel veel mensen zijn naar Landgoed Gulbergen gekomen om de kunstwerken te komen bewonderen.

Hieronder ziet u foto’s van het kunstwerk bekijken en kunt u de daarbij de motivatie van de studenten lezen:

Hoe kijk jij naar afval? - Esmée van Dinteren

DSC03094 De berg is een misleidend landschap: de   mooie, groene, glooiende heuvel doet niet vermoeden dat er eigenlijk afval onder zit. Het afval is in een “mooi jasje” verpakt. Dit contrast wordt gevat in een misleidend beeld: het woord “AFVAL” is gevormd uit diverse afgedankte spullen in de kleur goud. Esmée heeft haar werk opgebouwd uit losse afvalproducten die samen het woord vormen wanneer je er langs beweegt. Vanuit één standpunt is AFVAL in goud te lezen.

Men zegt wel eens dat er in een afvalberg meer goud zit dan in een goudmijn. Hoe kijk jij naar afval?

Gemaakt van: divers afval

Ode aan Verpakkingsmateriaal - Elizaveta Chernysheva

DSC03048Weet u nog welk verpakkingsmateriaal er in het pakketje zat dat u de laatste keer had besteld? Was het bubbeltjesplastic? Of waren het grappige luchtkussentjes? Of was het plastic folie met kleine golfpatroontjes? Heeft u daar op gelet of was u zo verheugd op wat er tussen al die plastic vellen zat, dat u de verpakking binnen tien seconden de prullenbak in hebt gegooid?

Onopgemerkt komt al het materiaal op een stortplaats terecht. Maar wat als dit niet het einde van het verhaal is? Wat als de verpakking zich opeens mengt met de grond? En wat als er op een onverklaarbare manier planten komen die dit plastic met hun wortels opnemen? Hoe zien die planten er dan uit? Krijgt het vergeten materiaal dan toch de aandacht die het verdient?

Gemaakt van: verpakkingsmateriaal, natuurlatex, kippengaas

SAVED - Emma van der Velden

DSC03058‘Alles wat je weggooit is afval’. Dat zal je Emma nooit horen zeggen. Tijdens dit project kwam ze erachter dat er enorme hoeveelheden bruikbare kleding door de kringloopwinkel naar de stort worden gebracht. Er zijn veel mensen die dit afgedankte textiel nog een tweede leven zouden kunnen geven. Daarom is ze het initiatief “SAVED by me” gestart. Een beweging van mensen die bruikbaar textiel redt van de afvalstort. Aan elk gered item wordt een labeltje genaaid op een zichtbare plek. Emma stimuleert met haar project bewustwording over het weggooien van kleding. Help mee om kleding te redden en neem zelf wat je mooi vindt mee naar huis. Dan kun je tegen iedereen zeggen: dit item is Saved by me.

Gemaakt van: weggegooid textiel

Speelhuis - Lara Bol

DSC03071Weet je nog die dagen als spelend kind?

Spelen in de natuur, knutselen, hutten bouwen. Het vrije, fantasierijke en creatieve denken van een kind fascineert Lara. Bouwen wat als eerste in je opkomt: een puur intuïtieve handeling. Problemen met bouwen had je bijna nooit, je vond altijd al snel een alternatief. Lara wil in haar werk het spelende kind naar boven halen en laten zien dat je zonder uitgeschreven plan een architectonisch werk kan neerzetten.

In deze natuurlijke omgeving voelt Lara zich vrij en wild. Toch had ze behoefte aan het creëren van een veilige plek, een herkenbare plek om je terug te trekken. Gemaakt met ongedwongen plezier. Het plezier van een kind. Wat voel je als je binnen bent? Veiligheid? Vertrouwen? Kom binnen en neem een kijkje.

Gemaakt van: huishoudelijk afval en apparatuur, resthout

De Stip - Wout Peeters

DSC03056 De grootte van de berg fascineerde Wout om een werk te maken van vergelijkbare proportie. In het werk wordt het contrast tussen het afval en de natuur versterkt. Wout gebruikt een minimalistische grafische stip die complementair is aan de natuurlijke vormen van het landschap. Het hergebruik van landbouwplastic staat in schril contrast met het gras van de berg. Het lichte materiaal wordt door de wind beïnvloed waardoor elk briesje zich vertaalt in een beweging van het zeil. Zo maakt hij de onvoorspelbare wind, die constant over het landschap rolt, zichtbaar en hoorbaar. Het werk levert een intrigerend beeld op, waarin je wordt meegenomen in de beweging van de natuur

Gemaakt van: landbouw plastic

TERRA - Akin Migaël David James

DSC03083Terra: Akin’s verklaring tegen hoe we moeder aarde behandelen. Bewust of onbewust misbruiken we haar met plastic, fabrieken en onze dagelijkse consumptie. Dit zijn de gedachten van Akin, het project Afval=Landschap is een perfect moment om die gedachtes om te toveren in een beeld. Een monument, een adem, een fluister voor een laatste kreet om hulp. Haar lichaam, gemaakt van hetzelfde virus dat we uiteindelijk consumeren als microplastic en waarmee we haar doden. Zit! Gebruik Terra voor de laatste keer terwijl zij worstelt om haar laatste gevecht te winnen.

Gemaakt van: plastic stoelen

Peggo - Peggy Govers

DSC03102Begin mei is er door onderzoekers een nieuwe beweging gesignaleerd op Landgoed Gulbergen. Er wordt gedacht aan een nieuw verschijnsel, een nieuw diertje dat is ontstaan uit het afval in de berg.

Hoe Peggo precies is ontstaan is nog niet geheel duidelijk, hiervoor zullen nog jaren aan onderzoeken plaatsvinden. Wel kunnen onderzoekers al concluderen dat Peggo daadwerkelijk is ontstaan uit het afval. Men gaat er hierbij van uit dat er in het afval enkele vroege verschijningsvormen van dit diertje hebben gezeten en dat deze zich in de loop der jaren hebben voortgeplant.

Gemaakt van: divers afval

E r was eens… - Laurien Schrooten

DSC03234U staat nu op 10 miljoen ton afval. Had u dat verwacht? Dit prachtige landgoed was ooit een afvalstort waar vrachtwagens af en aan reden om hier het afval van 700.000 mensen te storten. Destijds werd er nog geen afval gescheiden, alles kwam op één hoop terecht. Wat voor verhalen zitten er wel niet in deze berg? En wat voor een transformatie heeft hij doorgemaakt! Laurien wilde deze verandering in beeld brengen door een stukje geschiedenis opnieuw leven in te blazen. Dat heeft zij gedaan door oude foto’s van buurtbewoners en betrokkenen te zeefdrukken op hun papier- en textielresten. Zo worden we er weer even aan herinnerd wat de oorsprong van Gulbergen is.

Gemaakt van: papier- en textielresten, inkt

Knaffie - Lynn Brands

DSC03111Lynn heeft een fascinatie voor verloren of weggegooide knuffels. Dat komt door een bezoek aan een knuffelmuur bij een afvalverwerking in haar jeugd. Dit is haar altijd bijgebleven. De verlorenheid die deze muur met knuffels uitstraalde, heeft een enorme impact op haar gemaakt. Het verhalende beeld van een eens zo dierbare, maar nu verloren of afgedankte knuffel stelt Lynn centraal in haar werk Knaffie. Een monumentaal ontwerp bestaande uit knuffels die bestemd waren voor de afvalcontainer. Ze wil bereiken dat Knaffie bij anderen het empathische gevoel oproept dat zij ooit kreeg bij de knuffelmuur uit haar jeugd. Iedereen heeft immers een persoonlijke herinnering bij zo’n pluizig beestje. Een herinnering en die wordt aangesproken en versterkt bij het zien van haar werk.

Gemaakt van: oude knuffels, steigerbuizen en kippengaas

Waste Stream - Dion Nijssen

DSC03116“Het gebied waar u zich bevindt, heeft zijn vorm te danken aan het inzamelen van afval. Dion wil met zijn werk de bezoeker weer deel uit laten maken van de afvalstroom.

‘Wees GUL, draag bij en vul!’

Vul elk van de letters met één van de drie soorten afval. Door het afval te scheiden draagt u bij aan het volume en de kleur van het werk.

Het woord GUL krijgt een uniek handschrift en wordt een herkenbare fotolocatie op de berg.

Gemaakt van: kippengaas, metalen buizen en 3 soorten afval

Alle nieuwsberichten

  • Terugblik op Kunstroute Afval = Landschap

    Terugblik op kunstroute Afval=Landschap. Op zondag 7 juli kwam er een einde aan de kunstroute Afval = Landschap, een schitterend samenwerkingsproject van Lees verder
  • Landgoed Gulbergen vanuit de lucht

    Mooie foto's van Landgoed Gulbergen vanuit de lucht.   Lees verder
  • 1