Verkoop brandhout Gulbergen aan particulieren 

Landgoed Gulbergen, dat gelegen is tussen Nuenen en Helmond, bestaat voor een groot deel uit natuur. Eigenaar Metropoolregio Eindhoven zet zich samen met beheerder Bosgroep Zuid Nederland in voor een zorgvuldig beheer van de bos- en natuurterreinen in dit unieke gebied. Bij sommige beheerwerkzaamheden komt er hout vrij dat deels in het gebied blijft liggen en deels wordt afgevoerd. Ook particulieren hebben hierbij interesse in het kopen van hout. Daarom krijgen zij de mogelijkheid om een kavel hout te kopen als de aankomende beheerwerkzaamheden in het najaar klaar zijn.

Werkzaamheden die zorgen dat het bos gezond blijft
De boswerkzaamheden waarbij het hout vrijkomt zijn nodig om het bos gezond te houden. Soms gaat het om een dunning, waarbij men zieke en dode bomen weghaalt met het oog op de veiligheid. Of er gaan een aantal bomen weg om blijvende bomen meer ruimte te geven of de variatie in boomsoorten te behouden en meer structuur in de bossen te ontwikkelen.

Najaar 2022 komt er weer hout vrij

In het najaar van 2022 staan er onderhoudswerkzaamheden op de planning in een aantal bospercelen. Het hout dat hierbij vrijkomt is dit keer beschikbaar voor de verkoop aan particulieren. Dat gebeurt per kavel. Er zijn een aantal kavels beschikbaar. Elke kavel bestaat uit circa 1 tot 2 vaste kubieke meter (m3) hout. De verkoopprijs per m3 hout bedraagt € 49,05 (inclusief 9% BTW; € 45,00 exclusief BTW). Iedere kavel krijgt een vooraf gestelde vaste totale verkoopprijs, welke afhankelijk is van het aantal vaste kuub hout in het betreffende kavel. Deze verkoopprijs staat vast en blijft gelijk, ook wanneer blijkt dat er bij het betreffende kavel iets meer of minder hout is vrijgekomen.

Ophalen kan op een zaterdag

De kopers kunnen het hout op een later te bepalen zaterdag uit het bos halen, tussen 8:00 en 13:00. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit medio september 2022 zijn. De kopers worden hierover geïnformeerd. Op andere dagen is het de kopers niet toegestaan om hout uit het bos te halen. Op de ophaaldag liggen de stammen klaar in de bosvakken in hanteerbare lengtes van ongeveer 2 meter lang. Het hout bestaat uit dunnere bomen (voornamelijk essenhout) met een diameter van voornamelijk 6 tot 10 centimeter. De koper haalt de stammen zelf handmatig uit het bos.

Deze bosvakken zijn gelegen langs een openbare verharde weg waarlangs de kopers hun auto en aanhanger kunnen parkeren. Het is niet toegestaan om het gebied met motorisch materieel te betreden. Een hand aangedreven kruiwagen mag wel. Ook het gebruik van motorisch gereedschap, zoals een motorkettingzaag (op benzine of elektrisch), is niet toegestaan. Als men de stammetjes nog verder wil verkleinen, is het advies daarvoor een handzaag mee te nemen. De voorwaarden voor de koop en het ophalen van het hout legt Bosgroep Zuid Nederland vast in een contract met de kopers, waarna de koper deze ondertekent.

Ook interesse in een kavel hout?
Diegenen die interesse hebben om één van de beschikbare kavels hout te kopen, of die graag meer informatie wensen, kunnen contact opnemen met Martijn Griek van Bosgroep Zuid Nederland. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 040-3034941 en via e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..